Je bekijkt nu Sayadaw U Tejaniya

Sayadaw U Tejaniya

Door Marjolein Janssen

Sayadaw U Tejaniya is een Birmese monnik en leraar die vele mensen in het Westen inspireert met zijn heldere wijsheid.

Sayadaw U TejaniyaSayadaw U Tejaniya (Sayadaw is een Birmese titel gebruikt voor senior monniken in Myanmar) groeide op in Yangon, Myanmar, als zoon van een marktkoopman. Als jong volwassene ging hij zelf ook op de markt werken in het voetspoor van zijn vader. Hij had echter veel problemen: hij ging om met de verkeerde vrienden en had last van depressies. Zijn leraar, de monnik Shwe Oo Min Sayadaw, was zijn toevlucht. Meerdere keren verbleef hij lange tijd bij zijn leraar in het klooster om weer op het rechte pad te komen en met zijn depressies om te gaan. Keer op keer ging het toch weer mis zodra hij eenmaal thuis was.

IJzeren doorzettingsvermogen

Sayadaw U Tejaniya had een ijzeren doorzettingsvermogen om ondanks al zijn problemen toch de weg van de Dharma te blijven volgen. Door zichzelf te trainen om te mediteren tijdens alle dagelijkse activiteiten vond hij beetje bij beetje verlichting van zijn problemen. Hij begon de patronen in zijn geest steeds beter te herkennen en vaardigere manieren voor het omgaan met zijn problemen te ontwikkelen.

Na verloop van tijd was hij volledig verlost van de depressies en de foute vrienden schoof hij aan de kant. Op latere leeftijd besloot hij voor de rest van zijn leven in te treden als monnik.

Mediteren in het dagelijks leven

Vooral het mediteren te midden van het tumult van zijn dagelijks leven heeft voor U Tejaniya een groot verschil gemaakt. Doordat hij de meditatie meenam naar elk deel van zijn leven, of dat nu thuis was bij zijn vrouw en zoon, op de markt, of in het klooster, leerde hij vele lessen. Hij zegt dan ook:

Een meditatiecentrum is slechts een plek om te leren, een soort trainingskamp, of mindfulness workshop. Blijf in het dagelijks leven beoefenen. Denk niet dat het moeilijk is. Blijf het gewoon keer op keer proberen. Het ontwikkelen van gewaarzijn is een levenslange reis. Het is niet nodig te haasten of je zorgen te maken. Het is belangrijk dat je leert om op een correcte manier te beoefenen, zodat je het effectief kan toepassen in het dagelijkse leven. Als het je lukt om wat je geleerd hebt toe te passen in elke dagelijkse situatie, dan is dat gewaarzijn superieur aan het gewaarzijn dat je opbouwt door alleen maar op en neer te lopen in de meditatiehal. Als je duidelijk gewaar bent van wat je doet, waar je ook bent, dan zal je gelukkiger zijn en in meer harmonie met anderen kunnen leven.“
~ Sayadaw U Tejaniya

Niet alleen mediteren in een meditatiecentrum kan ons helpen op ons pad, zegt Tejaniya, maar juist ook het mediteren in het dagelijks leven. Het opmerkzaam zijn (of gewaarzijn) van onze dagelijkse dingetjes: het gevoel van ons lichaam wat net wakker wordt en onze geestelijke toestand op dat moment, of wanneer we zitten te ontbijten, op ons werk zijn, of een wandeling maken. Sayadaw U Tejaniya moedigt ons aan om tijdens alle aspecten van ons dagelijks leven opmerkzaam te zijn op wat zich voordoet bij de zes zintuigdeuren (horen, zien, ruiken, proeven, het lichaam en de geest).

Inzicht

Dit gewaarzijn brengt je meer inzicht in je eigen patronen en conditioneringen. Wijsheid ontwikkelt zich op de achtergrond en je gaat merken dat je vaardiger keuzes maakt en vaardiger reageert in situaties waar je eerder misschien minder vaardig of reactief was.

Sayadaw U Tejaniya’s voorbeeld en zijn verhalen over zijn depressies en moeilijkheden inspireren vele mensen om zelf ook het doorzettingsvermogen op te brengen om de moeilijkheden die we allemaal in meer of mindere mate in ons leven tegenkomen te overwinnen en een ander, transformerend, pad in te slaan.

Interessante links