Rivier door landschap

Georganiseerd door Amsterdam Inzicht Meditatie

Voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in compassie.
Data: woensdag 3, 10 en 17 november.
Tijd: 20 – 21.30 uur.
Begeleiding: Marjolein Janssen.
Via: Zoom (online).
Aanmelden: via Amsterdam Inzichtmeditatie

Meer info:
Compassie, of mededogen, is het trillen van het hart in aanwezigheid van lijden, vergezeld van de wens om dat lijden te verzachten. Het is een open, vriendelijke en zelfs liefdevolle houding, die niets te maken heeft met medelijden. Bij medelijden lijden we zelf mee. Bij compassie lijden we zelf niet, maar kunnen we volledig aanwezig zijn voor het lijden van de ander, zonder erin te verdrinken of erin mee te gaan. We kunnen deze hartseigenschap actief ontwikkelen middels compassie-meditatie en ook door meer inzicht te krijgen in onze eigen conditioneringen: wat staat er in de weg voor het opkomen van compassie?

Tijdens deze cursus van drie woensdagavonden gaan we dieper in op de boeddhistische kijk op compassie (“karuna” in de taal Pali). We oefenen met compassie-meditaties voor onszelf en anderen, en we kijken naar hoe we compassie kunnen inzetten in de tumultueuze wereld van vandaag, er is ook voldoende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

De cursus vraagt enige inzet in de vorm van “huiswerk”, namelijk:
– Een dagelijkse begeleide compassie-meditatie van 10 minuten (audiobestanden worden beschikbaar gesteld).
– Leeswerk, of een audiobestand, waaraan je maximaal 15 minuten per week kwijt bent.
– Een korte reflectie, waaraan je maximaal 10 minuten per week kwijt bent.

Je kunt deze cursus van drie avonden combineren met de meditatiedag over compassie op zaterdag 27 november die in-persoon in Amsterdam plaatsvindt; graag apart opgeven. (De online cursus en de dag in Amsterdam zijn ook los van elkaar bij te wonen.)

Alle informatie en mogelijkheid tot aanmelden kun vinden op de website van Amsterdam Inzichtmeditatie.