Video-opnames Dharma-talks en begeleide meditaties

Hieronder een overzicht van video-opnames van Dharma-talks en begeleide meditaties.

Mochten de teachings op deze website, zoals de artikelen en dharma-talks, je ten goede zijn gekomen, dan wordt een donatie zeer gewaardeerd. Hoe je kunt doneren staat op de pagina over dana (vrijgevigheid).

Dharma-talk

23-08-2022

De geest, of de “mind” in het Engels, is een wezenlijk onderdeel van onze beleving. De hele dag door komen er bijvoorbeeld gedachten en gevoelens op. Deze avond gaan we dieper in op dit aspect van onze ervaring. We onderzoeken hoe we gewaar kunnen zijn van de geest en ook waarom we dat zouden doen. Er is een meditatie, talk en uitwisseling.

Dharma-talk

19-06-2022

Tijdens deze lezing en meditatie besteden we aandacht aan hoe we op een heilzame en vaardige manier de boeddhistische leer kunnen inzetten in het omgaan met (moeilijke) emoties en gevoelens.

Begeleide meditatie

15-02-2022

Vanavond doen we een vipassana-meditatie (ook wel inzicht-meditatie genoemd). Aan het eind van de avond is er ruimte voor uitwisseling.

Dharma-talk

16-01-2022

De vier brahmavihara’s, of “verheven gemoedstoestanden”, (liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid) kunnen we ontwikkelen middels specifieke meditaties die in de oude teksten genoemd worden.

Deze avond beginnen we met een lezing over deze vier hartseigenschappen, waarna we tijdens de meditatie gaan oefenen met een of meer van deze vier mooie gemoedstoestanden.

Dharma-talk

02-01-2022

De wijsheid van de Boeddha is niet alleen bruikbaar als we op ons meditatiekussentje zitten; we kunnen de inzichten en lessen uit de oude geschriften ook in het leven van alle dag toepassen.

We starten met een meditatie, gevolgd door een lezing.

Begeleide meditatie

23-12-2021

Tijdens deze meditatie ontwikkelen we een open, ontvangende houding. Dit helpt ons om met mildheid en veerkracht om te gaan met wat er opkomt in onze beleving.

Dharma-talk

17-10-2021

Ecodharma is het boeddhistische antwoord op onze ecologisch hachelijke situatie. In deze meditatie en dharma-talk kijken we wat het boeddhisme hierover te zeggen heeft en verkennen we boeddhistische hulpbronnen die ons kunnen helpen ons met onze innerlijke- zowel als de uiterlijke natuur te (her)verbinden.

Na een korte introductie, volgt een meditatie en een lezing.

Dharma-talk: Four Supports for Mindfulness Practice

Marjolein Janssen
@ Insight Meditation Center
14-02-2022

In this talk we explore four supports for mindfulness practice: mindfulness itself, relaxation, kindness and returning to the present moment.

Vrouw met laptop op schoot bekijke video