Wat leer je?

Tijdens de introductiecursus leer je de basis van inzichtmeditatie, ook wel vipassana-meditatie genoemd. Wat vipassana-meditatie precies is kun je hier lezen.

De meditatievaardigheden die je leert in de cursus geven je de basis om zelf te kunnen mediteren. Ook als er onaangename emoties of gevoelens opkomen en/of als er zich moeilijke situaties voordoen in je leven.

We komen allemaal ongemak, stress, irritatie, verdriet en andere moeilijke emoties tegen in ons leven. Inzichtmeditatie geeft je de vaardigheid om anders om te gaan met deze ongemakken en moeilijke emoties. Meditatie maakt je veerkrachtiger, verdraagzamer en maakt dat je je beter kunt openen voor het leven.

Als bijkomend effect worden vriendelijkheid, compassie en vreugde ontwikkeld. Ook zijn er meditatie-oefeningen beschikbaar die deze staten van zijn actief ontwikkelen. Bijvoorbeeld de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid, ook wel metta genoemd. Tijdens de cursus wordt de liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie dan ook behandeld en gaan we hiermee oefenen.

Daarnaast worden basisbegrippen uit het boeddhisme in de cursus belicht. De Boeddha heeft een hoop praktische informatie achtergelaten waar we veel van kunnen leren en wat ons kan ondersteunen in onze meditatiebeoefening en in ons dagelijks leven.

De insteek van de cursus is om je praktische vaardigheden te geven om met de wisselvalligheden van het leven om te gaan en daarnaast krijg je handvatten aangereikt voor de integratie van meditatie (en daarmee mindfulness, of opmerkzaamheid) in je dagelijks leven.

Tot slot kan meditatie een rustgevend en ontspannend effect hebben. Het kan je helpen te “unwinden” na een lange dag werken, of juist om je op te laden voor je een drukke dag tegemoet gaat.

Kennismakingsavond

Regelmatig worden er kennismakingsavonden georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

De eerstvolgende Introductiecursus begint vrijdag 28 juni.

Zie de agenda voor alle actuele activiteiten. Aanmelden voor activiteiten kan via het aanmeldformulier.

Introductiecursus Inzichtmeditatie - Bright Dharma online mediteren
Sluit Menu