Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Verdiepingsdag: Omgaan met klimaatverandering

22 februari @ 10:00 - 16:30

Online verdiepingsdag Omgaan met klimaatverandering - Bright Dharma - meditatie

De laatste jaren is het klimaat een steeds meer besproken onderwerp. De onzekerheid over de huidige situatie en wat ons in de toekomst te wachten staat baart ons zorgen. Ook kan er een heel scala aan emoties bij ons opkomen, zoals angst, wanhoop, teleurstelling, onmacht, verdriet en ontwijking. Geconfronteerd worden met zoiets groots kan ons in een staat van apathie brengen.

De Boeddha heeft ons echter handvatten gegeven voor het omgaan met moeilijke situaties. Tijdens deze verdiepingsdag gaan we de leringen van de Boeddha toepassen op wat er bij ons opkomt rondom de klimaatverandering. Opmerkzaamheid en compassie kunnen ons hierbij helpen. Ook het leren aangaan van wat er opkomt rondom dit thema in ons leven is belangrijk.

Tijdens deze dag komt ook de rol van de natuur in het boeddhisme aan bod. In het leven van de Boeddha, en in de Boeddha’s leringen, speelt de natuur namelijk een belangrijke rol. Zo is de Boeddha onder een boom geboren, verlicht geraakt en gestorven. We gaan onderzoeken hoe we ons kunnen (her)verbinden met de natuur. De natuur kan een voedend effect op ons hebben en ze biedt een toevluchtsoord in moeilijke tijden. Onze onderlinge verbondenheid (interconnectedness in het Engels) met de natuur en alle andere levende wezens maakt dat we onszelf en onze maatschappij niet zomaar los kunnen zien van de natuur en van de aarde als geheel.

Er zal theorie zijn, we gaan samen mediteren en oefeningen doen en er is uitwisseling over onze ervaringen. De dag is online bij te wonen, via het videochat-programma Zoom, je kunt dus meedoen vanuit je eigen huis. Als het weer het toelaat zullen we een of twee oefeningen buiten doen.

Deze verdiepingsdag is geschikt voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie of mindfulness. De basistechniek van inzichtmeditatie of mindfulness wordt namelijk bekend verondersteld.

Praktisch

Datum: zaterdag 22 februari
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage)*
Begeleiding: Marjolein Janssen **
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

** Marjolein volgt momenteel de opleiding tot “Buddhist Eco-chaplain” in Amerika bij het instituut Sati.org. (Een Buddhist Eco-chaplain is een boeddhistisch geestelijk verzorgende op het gebied van eco-kwesties.) Meer informatie over Marjolein

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:
AANMELDEN

Lees meer over de Verdiepingsdagen en -cursussen in het algemeen:
LEES MEER

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Gegevens

Datum:
22 februari
Tijd:
10:00 - 16:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma