Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema-avond: Heilzame geestestoestanden

12 december 2019 @ 19:30 - 21:30

Thema-avond bij Bright Dharma - online mediteren

Algemeen

De maandelijkse Thema-avond wordt iedere eerste donderdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 21.30 uur (behalve tijdens schoolvakanties en feestdagen). Tijdens de avond verdiepen we ons in een thema, deze maand “Heilzame geestestoestanden”.

Heilzame geestestoestanden

Soms lijkt het wel of de leringen van de Boeddha alleen maar over lijden gaan; de eerste Edele waarheid is “er is lijden”. Het is erg nuttig om ons te verdiepen in lijden en het te hebben over hoe we met lijden om kunnen gaan, aangezien dat ons de vaardigheden kan geven met de ups en downs van het leven om te gaan. Echter, de Boeddha heeft ook nuttige en ondersteunende leringen gegeven over heilzame geestestoestanden.

De Boeddha heeft, onder andere als onderdeel van “wijze inspanning”*, ons gewezen op de noodzakelijkheid van het ontwikkelen van heilzame geestestoestanden in ons leven. Het ontwikkelen van deze geestestoestanden is vaak wat onderbelicht in meditatiekringen. Daarom gaan we tijdens deze Thema-avond hier dieper op in. Hoe kunnen we heilzame geestestoestanden ontwikkelen? Is het wel de bedoeling dat we actief aan de slag gaan om heilzame geestestoestanden op te laten komen? Wat is het verschil tussen heilzaam en onheilzaam? Wat voor nut heeft het ontwikkelen van heilzame geestestoestanden?

Voorbeelden van heilzame geestestoestanden zijn: vreugde, liefde, vriendelijkheid, ontspanning, interesse, wijsheid, geduld, vrijgevigheid, mededogen, gelijkmoedigheid, eerlijkheid en vastberadenheid.

Als voorproefje op de avond kun je deze Dharma-lezing over “Vreugde” beluisteren, gegeven door Marjolein Janssen: Dharma-lezing Vreugde.

*wijze inspanning is een onderdeel van het Edele Achtvoudige Pad.

Praktisch

Datum: 12 december
Tijd: 19.30-21.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage).*
Begeleiding: Marjolein Janssen
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

De Thema-avonden zijn voor mensen die al enige ervaring met meditatie hebben (vipassana of een andere vorm van boeddhistische meditatie, of mensen met mindfulness-ervaring).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:
AANMELDEN

Lees meer over de Thema-avonden in het algemeen:
LEES MEER

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Gegevens

Datum:
12 december 2019
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma
Sluit Menu