Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema-avond: Omgaan met emoties

7 november 2019 @ 19:30 - 21:30

Thema-avond bij Bright Dharma - online mediteren

Algemeen

De maandelijkse Thema-avond wordt iedere eerste donderdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 21.30 uur (behalve tijdens schoolvakanties en feestdagen). Tijdens de avond verdiepen we ons in een thema, deze maand “Omgaan met emoties”.

Omgaan met emoties

Als we mediteren nemen we ons voor om vriendelijk en met een open houding te kijken naar wat zich van moment tot moment in lichaam en geest afspeelt. We openen onszelf en leren vertrouwen dat wat ook maar omhoog komt tijdens de meditatie we dit kunnen toelaten met vriendelijke en ontspannen aandacht.

Als er gedachten zijn erkennen we dat er gedachten zijn en keren we terug naar het huidige moment. Gedachten zijn meestal niet emotioneel, ook al laten we ons door onze gedachten meeslepen. We oefenen ons om te leren omgaan met de grote verscheidenheid aan ervaringen die we in de meditatie en in ons dagelijks leven hebben. Een grote uitdaging is om op een vaardige en heilzame manier met onze emoties om te leren gaan. We komen allemaal moeilijke of onaangename emotionele gesteldheden tegen. Emoties waar we ons gewoonlijk voor proberen af te sluiten of die we proberen te ontlopen. Gevoelens van kwetsbaarheid, niet goed genoeg zijn, verdriet en angst.Thema-avond - omgaan met emoties - Bright Dharma online inzichtmeditatie

Dit is inherent aan het leven, we hebben een lichaam en een geest; het is onze natuur. Het is niet zo gemakkelijk om deze gevoelens werkelijk te accepteren en er open voor te staan. We kunnen worden meegesleept met onze emoties; we zijn er bang voor en hebben er een hekel aan. Hoeveel pogingen doen we niet om verveling of eenzaamheid te ontlopen? De onwil om deze gevoelens echt te ervaren doet ons steeds naar iets anders grijpen en verlangen.

Als we blijven mediteren zullen er zeker pijnlijke herinneringen opkomen. Iedereen heeft angstaanjagende emotionele ervaringen. We worstelen met gevoelens van boosheid en bezorgdheid en deze strijd gaat samen met sterke emoties. Het is belangrijk om te leren opmerken wanneer we tijdens de meditatie, en ook in het dagelijks leven, ergens op inhaken of getriggerd worden.

Om volledig aanwezig te zijn, en dat is waar de meditatie om draait, om het leven in zijn totaliteit te kunnen ervaren, zullen we al onze emoties en alle delen van onszelf moeten erkennen en accepteren. Dus ook de delen die we niet willen: onze boosheid, jaloezie, zelfmedelijden en al die chaotische emoties waar we ons door laten meeslepen.

Als we onze emoties niet verwerpen, als deze er mogen zijn, dan raken we ermee bevriend. Ze worden ons tot steun. Emoties zullen ons helpen om wakker en aanwezig te zijn. Aanwezig in plaats van afgeleid. Wat eerst een soort monster in ons leven was, waardoor we zomaar meegesleurd konden worden, kan nu onze vriend, steun en toeverlaat zijn. Onze meditatie helpt ons om onze innerlijke dialogen te onderbreken, al is het maar voor even, en de emotie werkelijk te doorleven, volledig te voelen en tegelijkertijd te observeren. Zo ontstaat meer inzicht in de redenen van ons eigen handelen en dat van anderen. En uit dit inzicht wordt mededogen geboren. Het is een moedige daad, we stellen ons kwetsbaar op en laten onze menselijkheid toe. Deze moedige daad brengt een natuurlijke vriendelijkheid en mededogen voort. Voor onszelf en voor anderen.

Praktisch

Datum: 7 november (zie de agenda voor meer data)
Tijd: 19.30-21.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage).*
Begeleiding: Anneke Breedveld
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

De Thema-avonden zijn voor mensen die al enige ervaring met meditatie hebben (vipassana of een andere vorm van boeddhistische meditatie, of mensen met mindfulness-ervaring).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:
AANMELDEN

Lees meer over de Thema-avonden in het algemeen:
LEES MEER

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Gegevens

Datum:
7 november 2019
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma