Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema-avond: Verlichting

6 februari @ 19:30 - 21:30

Thema-avond bij Bright Dharma - online mediteren

Algemeen

De maandelijkse Thema-avond wordt iedere eerste donderdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 21.30 uur (behalve tijdens schoolvakanties en feestdagen). Tijdens de avond verdiepen we ons in een thema, deze maand “Verlichting”.

 

Verlichting

De boeddhistische teksten omschrijven verlichting over het algemeen met wat het niet is in plaats van wat het wel is. Dat komt omdat de ervaring van verlichting niet in woorden is uit te drukken. Toch valt er heel wat over te zeggen. Zo is één omschrijving van verlichting dat het het einde van lijden is. En een andere omschrijving is dat de drie onheilzame wortels van het bestaan (verlangen, haat en onwetendheid) ontworteld worden als we volledig verlicht raken. Tijdens deze Thema-avond gaan we verder onderzoeken wat verlichting eigenlijk is of niet is.

Ook worden de vier stadia van verlichting, zoals die in het Theravada-boeddhisme bekend zijn, behandeld. Verder komen de verschillende wegen naar verlichting aan bod komen en wordt een praktische leidraad gegeven over hoe we stapjes op weg naar meer vrijheid en vrede zelf al kunnen zetten in ons leven van alledag. We hoeven ons namelijk niet terug te trekken in een grot in de bergen om al iets te proeven van de vrijheid die de Boeddha ons beloofd heeft.

Er zal theorie zijn, we gaan samen mediteren en oefeningen doen en er is tijd voor vragen en uitwisseling over onze ervaringen. We gaan een speciale meditatie doen die ons in een wijde open ruimte brengt.

Praktisch

Datum: 6 februari
Tijd: 19.30-21.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage).*
Begeleiding: Marjolein Janssen
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

De Thema-avonden zijn voor mensen die al enige ervaring met meditatie hebben (vipassana of een andere vorm van boeddhistische meditatie, of mensen met mindfulness-ervaring).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:
AANMELDEN

Lees meer over de Thema-avonden in het algemeen:
LEES MEER

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Gegevens

Datum:
6 februari
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma
Sluit Menu