Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema-avond: Open gewaarzijn

5 september 2019 @ 19:30 - 21:30

Thema-avond bij Bright Dharma - online mediteren

Algemeen

De maandelijkse Thema-avond wordt iedere eerste donderdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 21.30 uur (behalve tijdens schoolvakanties en feestdagen). Tijdens de avond verdiepen we ons in een thema, deze maand “Open gewaarzijn – mediteren in de stijl van Sayadaw U Tejaniya”.

Open gewaarzijn – mediteren in de stijl van Sayadaw U Tejaniya

Sayadaw U Tejaniya is een Birmese monnik en leraar die bekend staat om zijn open en ontspannen meditatiemethode. U Tejaniya heeft een achtergrond als marktkoopman, echtgenoot en vader. Hij heeft in zijn jongere jaren aan depressies geleden. Al deze factoren maken dat hij, ook al is hij nu monnik, kan relateren aan de worstelingen van alledag.

Beïnvloed door zijn leraar (wijlen She Oo Min Sayadaw) heeft hij een heel eigen stijl van mediteren ontwikkeld die op de meeste Westerlingen een verzachtend en verruimend effect heeft. Door de ontspanning en openheid van deze methode kunnen we beetje bij beetje ons streven en onze angst om te falen laten gaan.

The first instruction I give to a yogi who is new to this practice is to relax and be aware.
~ Sayadaw U Tejaniya

De methode van U Tejaniya is gebaseerd op vipassana-meditatie zoals we daar al mee bekend zijn. Net als bij mediteren in de Mahasi-stijl (waar de meeste van ons wellicht mee bekend zijn), openen we ons in de Tejaniya-stijl voor alles wat zich voordoet. U Tejaniya moedigt ons echter aan om zonder een anker te mediteren en zonder te labelen. Daarnaast is U Tejaniya meer gericht op de geestdeur van onze ervaring dan op de lichaamsdeur. Alles wat in ons lichaam gebeurt komt namelijk binnen via de geest, zegt Tejaniya. Als we ons dus op de geest richten weten we ook wat er in het lichaam gebeurt.
U Tejaniya is er een groot voorstander van dat we niet alleen op ons kussentje, maar ook in het dagelijks leven gewaar zijn (opmerkzaam zijn). Juist in ons dagelijks leven kunnen we inzichten opdoen die ons helpen op ons pad naar meer vrijheid en geluk.

Programma voor de avond

Tijdens deze Thema-avond gaan we de meditatiemethode van U Tejaniya verder onderzoeken. Er wordt meer uitleg gegeven over de ins en outs van de methode. Verder gaan we aan de hand van meditatie-instructies zelf ervaren hoe het is om te mediteren vanuit ontspanning en een open gewaar zijn. Tot slot doen we oefeningen die een basis leggen om opmerkzaamheid in ons dagelijks leven te integreren.

Na afloop van de avond krijg je meer informatie over deze methode toegestuurd, zodat je er verder mee aan de slag kunt mocht het je bevallen zijn.

Klik hier voor een artikel over Sayadaw U Tejaniya.

Praktisch

Datum: 5 september (zie de agenda voor meer data)
Tijd: 19.30-21.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage).*
Begeleiding: Marjolein Janssen
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

De Thema-avonden zijn voor mensen die al enige ervaring met meditatie hebben (vipassana of een andere vorm van boeddhistische meditatie, of mensen met mindfulness-ervaring).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:
AANMELDEN

Lees meer over de Thema-avonden in het algemeen:
LEES MEER

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Gegevens

Datum:
5 september 2019
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma