Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Start Brahmavihara Verdiepingscursus

17 mei 2019 @ 19:30 - 21:30

De vier brahmavihara - Bright Dharma online mediteren

Brahmavihara verdiepingscursus

Tijdens de Brahmavihara verdiepingscursus worden de eerste vier avonden de vier brahmavihara’s (Pali voor verheven gemoedstoestanden) behandeld. Tijdens de vijfde en laatste avond wordt de boeddhistische vergevingsbeoefening behandeld.

De brahmavihara’s zijn eigenschappen van het hart die we allemaal in ons hebben en verder kunnen ontwikkelen door beoefening. De Boeddha heeft aangegeven dat het ontwikkelen van de vier brahmavihara’s een van de meest heilzame dingen is die we kunnen doen in ons leven. Het helpt ons zowel onheilzame gemoedstoestanden die opgekomen zijn te laten verminderen als ook heilzame gemoedstoestanden juist te laten opkomen en bloeien. De brahmavihara’s zijn een belangrijke ondersteuning op ons pad naar minder stress, lijden en onbevredigdheid en meer geluk en vrede.

De vier brahmavihara’s zijn: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.

De vier brahmavihara’s en vergeving:

  • Metta (liefdevolle vriendelijkheid): Metta is de wens dat anderen of wijzelf het goed hebben, dat ze gelukkig zijn en met gemak en vredigheid door het leven gaan. Het is een warm gevoel van liefde, vriendelijkheid, kameraadschap en verbondenheid. (Lees het artikel over metta.)
  • Karuna (compassie of mededogen): Karuna is het trillen van het hart in aanwezigheid van lijden. Het is de wens dat anderen of wijzelf vrij zijn van lijden en de wens het lijden te verzachten waar mogelijk. Als ons hart gevuld is met karuna, kunnen we volledig aanwezig zijn voor lijden, zonder zelf uit balans te raken. (Lees het artikel over compassie.)
  • Mudita (medevreugde): Mudita is het ons verheugen in het geluk, de voorspoed en het succes van anderen. (Lees het artikel over medevreugde.)
  • Upekkha (gelijkmoedigheid): Gelijkmoedigheid is een staat van zijn waarbij we in balans zijn met de constante stroom van veranderende omstandigheden; zowel de wisselvalligheden in onszelf als in de wereld.
  • Vergeving: De boeddhistische psychologie biedt specifieke leringen en oefeningen voor het ontwikkelen van vergeving. Net als de ontwikkeling van mededogen negeert vergeving niet de waarheid van ons lijden. Vergeving is niet een zwaktebod; het vereist juist moed en integriteit.

“Ontwikkel de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid! Want door de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid te ontwikkelen, verdwijnt haatdragendheid.
Ontwikkel de meditatie op mededogen! Want door de meditatie op mededogen te ontwikkelen, verdwijnt wreedheid.
Ontwikkel de meditatie op medevreugde! Want door de meditatie op medevreugde te ontwikkelen, verdwijnt lusteloosheid.
Ontwikkel de meditatie op gelijkmoedigheid! Want door de meditatie op gelijkmoedigheid te ontwikkelen, verdwijnt woede.”

De Boeddha

Bron: htmlhttp://www.accesstoinsight.org/lib/authors/nyanaponika/wheel026.html.

De vier brahmavihara’s en boeddhistische vergevingsbeoefening gaan we in deze cursus onderzoeken aan de hand van theorie, meditatie-oefeningen en (optionele) oefeningen voor thuis.

Praktisch

Data: vrijdag 17, 24, 31 mei, 14 en 21 juni 2019.
Tijd: 19.30-21.30 uur
Bijdrage: op basis van dana (=een vrijwillige bijdrage)*
Begeleiding: Marjolein Janssen
Videochat-programma: Zoom (lees de instructies voor Zoom)

Deze verdiepingscursus is voor mensen die al enige ervaring met meditatie hebben (vipassana of een andere vorm van boeddhistische meditatie, of mensen met mindfulness-ervaring).

Aanmelden

Graag aanmelden via het aanmeldformulier.

AANMELDEN

* Instructies over hoe je dana kunt geven aan de begeleider worden per e-mail naar de deelnemers opgestuurd voor, tijdens of na de meditatie-activiteit. Meer informatie over dana (vrijgevigheid) vind je hier).

Locatie

via Zoom

Organisator

Bright Dharma